Europejski Dzień Mózgu. Co jeść, aby dbać o nasz mózg?

Informacja prasowa
Warszawa, 15 marca 2019 r.

Europejski Dzień Mózgu. Co jeść, aby dbać o nasz mózg?

Europejski Dzień Mózgu przypada 18 marca i obchodzony jest już od ponad 20 lat. Powołano go do życia, aby zwracać uwagę na niezwykle ważną funkcję tego organu oraz przypominać o profilaktycznych badaniach układu nerwowego i? odpowiedniej diecie, która jest niezwykle ważna jeśli chcemy zachować odpowiednią sprawność naszego mózgu.

Jak to zrobić? To proste! Zastanów się nad swoją dietą, a następnie wyeliminuj z niej niezdrowe, małowartościowe składniki i przekąski, a wprowadź do niej większe ilości warzyw, owoców ? również suszonych, ziaren, kasz, czy orzechów, które bardzo pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego mózgu. Jesteś gotowy do wprowadzenia tych zmian? Podpowiadamy jak zrobić to szybko i bezboleśnie. Nasz mózg to najbardziej złożony organ, który steruje organizmem i chociaż stanowi jedynie 2% całościowej wagi, to przez to jak wiele funkcji pełni, jest w stanie pochłaniać nawet 20% naszej całkowitej energii. Dlatego niezwykle ważne jest dostarczanie organizmowi pełnowartościowych i dodających energię składników mineralnych i witamin. Znajdziemy je w wielu produktach, które powinniśmy włączyć do swojej diety.

Przede wszystkim orzechy
Dobra dieta dla naszego mózgu powinna być przede wszystkim oparta o orzechy. Jakie wybierać? My szczególnie polecamy orzechy włoskie, które ze względu na swój kształt, do złudzenia przypominający ludzki mózg, dostarczają mu cennych składników. Są to jedne z najbardziej wartościowych orzechów. Zawierają bardzo dużo witamin i minerałów, które wpływają pozytywnie na cały ludzki organizm. Są między innymi cennym źródłem potasu, który wzmacnia układ nerwowy i mięśnie, a także witaminy B6 ? odpowiadającej między innymi za produkcję krwinek czerwonych.
Orzechy nerkowca mają grono wiernych wielbicieli z racji na niepowtarzalny smak. Jednocześnie cechują się dobroczynnym wpływem na nasze samopoczucie oraz układ nerwowy. Są bogatym źródłem witaminy B6, która wspomaga przyswajanie magnezu. Zawierają cynk i miedź. W nerkowcach można znaleźć też fosfor i mangan. Te pierwiastki odpowiadają z kolei za dobry stan naszych kości. Warto mieć paczkę nerkowców w swojej torebce lub plecaku ? tak na wszelki wypadek!
Orzech laskowy to znakomite źródło witamin E i B1, które skutecznie pomogą nam uporać się ze stresem. Codzienna porcja tych orzechów pomoże utrzymać wysoki poziom magnezu, potasu oraz żelaza, które odgrywają jedną z głównych ról w funkcjonowaniu układu nerwowego. Korzystnie wpływają tym samym na nasze samopoczucie.
Migdały to idealna przekąska. Są bogactwem magnezu oraz witaminy E, które w naszym organizmie odpowiedzialne są za stabilizowanie poziomu energii oraz funkcjonowanie układu nerwowego. Są źródłem manganu i fosforu.

Ziarna, pestki i rośliny strączkowe
Kolejnym źródłem składników odżywczych i witamin, które pozytywnie wpływają na pracę naszego mózgu są ziarna, kasze i rośliny strączkowe. Te ostanie warto jeść, ponieważ poza tym, że są źródłem cennego błonnika pokarmowego, zawierają również znaczne ilości fosforu i potasu, które bardzo pozytywnie wpływają na pracę mózgu i układu nerwowego. Źródeł tych składników odżywczych możemy szukać również w pestkach dyni, czy nasionach słonecznika. Już garść nasion dodana np. do ulubionej sałatki lub zupy krem lub po prostu zjedzona w formie przekąski, dostarcza do naszego organizmu witaminy z grupy B ? których zadaniem jest między innymi wpływanie na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz dodawanie energii. Dodatkowo zawierają one również magnez i żelazo, dzięki którym przyczyniamy się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znudzenia.

Nasz mózg a stres?
Stres to czynnik, który najbardziej wpływa na pracę naszego mózgu. Czy wiesz, że nasz mózg składa się w 75% z wody, a jego rozmiar może zmniejszyć się właśnie przez stres? Dziś kiedy żyjemy w ciągłym biegu, trudno unikać stresujących sytuacji. Ale ze stresem możemy walczyć, np. za pomocą przekąsek. Jak? To proste ? stresu pozbędziemy się w momencie?gryzienia kiedy nasza żuchwa ma możliwość przeżuwania, likwiduje napięcie w mięśniach oraz wpływa na zmniejszanie negatywnych skutków stresu. Dlatego warto mieć zawsze przy sobie paczkę ulubionych orzechów, ziaren lub pestek. Gwarantujemy, że garść waszych ulubieńców skutecznie was odstresuje.

Authors
Top